Popularne posty

sobota, 1 stycznia 2011

KUCHNIA PO WŁOSKU

Po Włosku w kuchni

Wśród grupy europejskich, a więcej jeszcze światowych kuchni jedną z najbardziej znanych i docenianych jest kuchnia włoska. Jaka jest przyczyna tego, że kuchnia ta cieszy się tak dobrą opinią? Jaki jest sekret jej doskonałości?

Charakterystycznymi cechami kuchni włoskiej jest aplikowanie niesłychanie dużej ilości jarzyn i przypraw –m.in. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. Specjalnościami kuchni włoskiej są w szczególności potrawy tzw. mączne, rybne, a także owoce morza.

Do specjalności lokali z kuchni włoskiej poza tradycyjną pizzą należą wędliny – różne rodzaje jak breasola i wyśmienite przystawki, jak na przykład pieczona gruszka z serem gorgonzola. Menu – oprócz klasyków, takich jak spaghetti canneloni – oferuje oryginalne połączenia makaronów z przepysznymi sosami. Z dań głównych warto polecić m.in. doradę al cartoccio z dodatkami. W karcie dań nie może zabraknąć wspaniałych deserów, np. tortu z serem ricotta. Dla amatorów włoskich trunków polecamy typowe włoskie aperitify - digestify, jak Fernet Branca. Powyższych po prostu trzeba skosztować gdy jesteśmy we włoskiej restauracji a znajomość i zaproponowanie dań może pomóc na spotkaniu biznesowym czy romantycznej kolacji.

Pierwsze skojarzenie jakie przychodzi nam do głowy przy okazji kuchni włoskiej to pizza. Na naszym krajowym rynku mamy dostęp do bardzo dużej ilości różnego rodzaju pizz, niemniej jednak tak de facto różnią się one produktami użytymi przy przygotowaniu, smakiem, aromatem czy sposobem przygotowania od swojego pierwowzoru – pizzy włoskiej. Nie zagłębiając się w składniki używane do wypieku tych pizz, podstawową różnicą jest sposób ich pieczenia. Oryginalną włoską pizzę, piecze się w dużym kamiennym piecu, opalanym drewnem. Taka pizza ma swój unikatowy smak i aromat.

Wszystkie te zarezerwowane dla włoskiej kuchni cechy od lat starano się przenieść do lokali w innych krajach. Kuchnia włoska w Krakowie, Warszawie, Poznaniu czy w innych miastach Polski, małymi kroczkami zbliża się do oryginału i chociaż oczywistością jest, że nigdy do niego dojdzie, to już teraz nie mamy się czego wstydzić jeśli chodzi o przygotowanie włoskiej pizzy, spaghetti, lasagne czy innych włoskich potraw.

-------------------------------------------

Artykuł: Po Włosku w kuchni pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------
O Autorze

Restauracje Kraków - przewodnik Michelin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz